Pred vianočnými sviatkami sa gazdinky v domácnosti omnoho viac než po iné dni v roku pohybujú doma pri sporáku či trúbe, listujú kuchárske knižky a rozmýšľajú, čo by mohli tento rok na Vianoce pripraviť pre svoju rodinu pod zub. Čím by ich mohli prekvapiť, čo chutné by mohli pripraviť a vyskúšať. Veď rodinné vzťahy sa utužujú aj pri dobrom jedle 🙂
Do nášho kostola chodí veľa šikovných žien, ktorých kuchárske, či pekárske umenie a ich jedálne skvosty neraz potešili maškrnté jazýčky tých malých ale aj veľkých maškrtníkov.
Jednou z nich je aj Bianka, ktorá sa s nami rada podelila o kúsok z jej umenia a šikovnosti.
Zdravý špaldový kváskový chlebík
Suroviny:
- 35g Kvások Lievito Madre priamo z pohára po nakŕmení
- 250 g Špaldová hladká múka
- 60 g Špaldová celozrnná múka
- 100 g nealko pivo
- 100 g voda
- 1 ČL pomletého sladu
- 12 g soli
Postup:
- Autolýza: zmiešame múku s tekutinami a necháme pôsobiť 30 minút.
- Fermentolýza: pridáme kvások a necháme pôsobiť 30 minút.
- Po fermentolýze pridáme soľ a slad a miesime ručne alebo v robote pokiaľ nebude cesto elastické a bude sa odliepať od stien.
- Premiestnime cesto do ťažšej nádoby vhodnej na preklady a budeme cesto prekladať cca každých 30 minút po dobu troch hodín.
- Stočíme cesto do ošatky a necháme hodinku pri izbovej teplote.
- Necháme chlebík finálne kysnúť 3 hodiny pri izbovej teplote alebo cca 12 hodín v chladničke. Následne vyklopíme na papier na pečenie a narežeme žiletkou alebo narezávatkom aby chlebík pekne praskol.
-
Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 250 stupňov vo vyhriatom jénskom skle 15 minút 250 stupňov a 30 minút 200 stupňov. (sklo je po celý čas zatvorené a zápara sa do trúby nedáva) alebo:Ak pečiete na plechu tak prvých 15 minút sa pečie so záparou na 250 stupňoch (necháme vyhriať v trúbe menší plech a pred vložením chlebíka doň nalejeme cca 2-3 dcl vody. Po 15 minútach vyberieme menší plech s vodou, znížime teplotu na 200 stupňov a dopečieme chlebík ďalších 30 minút.
Orechová kvásková bábovka (alebo verzia bez kvásku)
Suroviny:
- 150 g bieleho jogurtu
- 1 PL kvásku lievito madre z pohára (po nakŕmení) ak nekváskujete, tak kľudne kvások vynechajte, cesto bude len troška menej nadýchané, ale neuškodí mu to, skôr sa jedná o ten proces kysnutia a spracovania múky, že je bábovka s kváskom lepšie stráviteľná a zdravšia
- 120 g Špaldovej hladkej múky /hladká pšeničná múka
- 30 g oleja
- 150 g pomletých orechov s cukrom alebo ak máte domáce pomleté tak môžete dosladiť cesto 2 pl medu alebo trstinovým cukrom (cca 60g cukru na 90g orechov alebo ak máte sladšie tak podľa chuti)
- 1 prášok do pečiva
- 2 vajcia
- štipka soli
Postup:
Všetky suroviny zmiešame balónovou metličkou v robote a ak robíme verziu s kváskom necháme cesto kysnúť pri izbovej teplote cca 7 hodín. Ak robíme verziu bez kvásku, tak kysnutie vynecháme. Cesto vylejeme do vymastenej a vysypanej formy a následne pečieme cca 40 minút na 180 stupňoch do zlatista. Podávať môžeme so slivkovým džemom, jogurtom alebo samotnú posypanú orechmi či práškovým cukrom.
Kvásková trojfarebná vianočka
Potrebujeme - Rozkvas:
-
50 g kvásku lievito madre + 50 g vody + 50 g múky (špaldovej hladkej)necháme nakysnúť cca 8 hodín na izbovej teplote pokiaľ zdvojnásobí objem, avšak nemal by byť prepadnutý.
Potrebujeme - Cesto:
-
Hotový rozkvas
-
370 g špaldová hladká múka
-
50 g špaldová celozrnná múka
-
1 žĺtko
-
20 g roztopeného masla
-
70 g trstinového cukru
-
185 ml mlieka
-
štipka soli
-
pár kvapiek vanilkovej esencie alebo vanilkový lusk alebo 1 vanilkový cukor
-
kakao
-
čierne kakao
Postup:
Dobrú chuť želá Bianka.